Pensioenadviseur gids binnen complexe materie

Pensioenadviseur gids binnen complexe materie

Woensdag 28 december 2016

Pensioenadviseur gids binnen complexe materie

Pensioenadvies is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd, maar ook geprofessionaliseerd. Het aantal bij adviseurs is sterk  gedaald. Naar schatting zijn er nog ongeveer 1.000 onafhankelijke professionele adviseurs in de Nederlandse markt operationeel. Wat is het belang van een pensioenadviseur voor uw bedrijf?

Waar moet een werkgever op letten bij zijn keuze voor een pensioenadviseur?

Het is belangrijk dat u zich in elk geval niet blindstaart op de kosten of de uurprijs. Neem de tijd om oriëntatiegesprekken te voeren en stel vooraf vast wat uw belangrijkste selectiecriteria zijn. Het dienstverleningsdocument van de adviseurs helpt daarbij om inzicht te krijgen in de uitgangspunten zoals variatie in het proces, de mate van productvergelijking en de prijs.

Denk ook aan beheer van de pensioenregeling

Vergeet niet om een adequate en externe beheerondersteuning te overwegen. Beheer is vaak een ondergeschoven kindje. Zeer ten onrechte want goed en adequaat beheer is essentieel en gaat de komende jaren nog veel belangrijker worden.

Fiscale en juridische regels vragen om advies

Uitdagingen voor adviseurs en werkgevers  liggen vooral op het gebied van productanalyses, advisering en ondersteuning. De verzekeringstechnische en fiscaal-juridische ‘slangenkuil’ bij regelingen vormt een bottleneck.  Werkgevers doen er goed aan hier ondersteuning in te huren.

Kwaliteit van de pensioenadviseur

Bij de keuze voor een adviseur zijn kennis en kwaliteit belangrijke uitgangspunten. Met name op het gebied van advies en beheerondersteuning zijn er grote niveauverschillen tussen adviseurs. Het aantal producten in de analyse speelt ook een belangrijke rol. Een gebonden ‘adviseur’ is in feite een verkoper en doet daarom niet aan vergelijking. Een ongebonden en onafhankelijk pensioenadviseur vergelijkt daarentegen een groot aantal producten die passen in de selectiecriteria van de werkgever.