Pensioenmogelijkheden DGA wijzigen in 2017

Pensioenmogelijkheden DGA wijzigen in 2017

Vrijdag 2 september 2016

Pensioenmogelijkheden DGA wijzigen in 2017

De mogelijkheden voor het pensioen van de Directeur-Groot Aandeelhouder (DGA) veranderen in 2017. Verder opbouwen in eigen beheer is er niet meer bij. Straks, in 2017 kan de DGA voor drie opties kiezen:

  1. Afkopen met een in drie tranches aflopende belastingkorting: 34,5% in 2017, 25% in 2018 en 19,5% in 2019. En dan gaat het om de fiscale waarde van het pensioen. Natuurlijk moet je wel genoeg geld in kas hebben om de belasting te kunnen betalen.
  2. Je kan de fiscale waarde omzetten in een oudedagsspaarverplichting. Voordeel: er zit geen vaste pensioenuitkering meer aan vast. Je zet de waarde van de verplichting te zijner tijd om in een uitkering tegen het dan geldende tarief. Geen gedoe dus meer met commerciële waarderingen en dergelijke.
  3. Het eigen beheer bevriezen. Je mag dan geen nieuwe aanspraken meer opbouwen maar wat je hebt dat houd je met alle verplichtingen die daarbij horen.

Met het wegvallen van de pensioenregeling in eigen beheer komt in ieder geval een einde aan de schijn van pensioenzekerheid die de regeling omgaf. Voor DGA’s is het dus hoog tijd om (opnieuw) met hun financiële adviseur in gesprek te gaan.