Beleggen in een beschikbare premieregeling

Beleggen in een beschikbare premieregeling

Woensdag 30 november 2016

Beleggen in een beschikbare premieregeling

Tot een paar jaar geleden was bij beschikbare premieregelingen nauwelijks aandacht voor de beleggingen. Deelnemers werden vaak slecht geïnformeerd. Door de Pensioenwet hebben dat pensioenuitvoerders veel meer verantwoordelijkheid voor het beleggingsbeleid gekregen.

Lifecycle beleggen de nieuwe norm

Sindsdien raken we vertrouwd met het begrip lifecycle beleggen. Als je jong bent loop je meer beleggingsrisico dan wanneer je wat dichter bij de pensioenrichtdatum bent aangeland. Dit alles om maar een zo goed mogelijk rendement tegen een zo bescheiden mogelijk risico te behalen.

Welke pensioenuitvoerder heeft het beste beleggingsbeleid?

Het beleggingsbeleid van de verschillende uitvoerders is moeilijk te vergelijken. Hoe kan je dan nog een redelijke keuze maken? Eenvoudig is dat niet, maar het is beter te doen door van tevoren een aantal uitgangspunten op papier te zetten. Bijvoorbeeld thema’s als  Maatschappelijk Verantwoord Beleggen, de mate van beleggingsvrijheid die een uitvoerder kan bieden, de kosten die een beheerder vraagt, en ook het tracking record van de beleggingsinstelling als geheel.

Beleggingsbeleid meenemen bij pensioenadvies

Het beleggingsbeleid is niet het meest eenvoudige onderwerp om te bespreken. Tegelijkertijd is het de motor van het pensioenvermogen. Als je het gezamenlijk grondig aanpakt leidt het tot een beter inzicht in en een grotere tevredenheid met de gekozen toezegging.