Pensioenuitkering beschikbare premie onder druk

Pensioenuitkering beschikbare premie onder druk

Woensdag 12 februari 2020

Pensioenuitkering beschikbarepremieregeling onder druk

Door de lage rentestanden is de gemiddelde pensioenuitkering bij beschikbarepremieregelingen de afgelopen twee jaar minder geworden. Het verschil met een pensioenuitkering via de middelloonregeling wordt ook groter.

Advies beschikbare premie

DC-regeling wordt vaker gekozen door werkgevers

Defined contribution (DC) is de internationale benaming voor een beschikbare premieregeling. Zo’n 1 op de 7 werknemers heeft een DC-regeling en dit aantal neemt naar verwachting de komende jaren toe. De kosten van een defined benefit pensioenregeling (DB), zoals de middelloonregeling, waarbij de pensioenuitkering vooraf al vastligt, zijn fors gestegen. Door deze kostenstijging in combinatie met de behoefte aan kostenbeheersing bieden werkgevers liever een beschikbare premieregeling aan.

Doorbeleggen voor een hogere pensioenuitkering

De pensioenuitkering aankopen op de pensioendatum tegen een lage marktrente kan al sinds 2016 omzeild worden. Dit kan door te kiezen voor doorbeleggen. Er is dan een variabele pensioenuitkering. Een aantrekkelijk alternatief bij deze lage rentestand, maar er wordt maar weinig gebruik gemaakt van deze optie.

Rol voor de werkgever: bewustwording vergroten

Deelnemers weten meestal niet dat de risico’s van een tegenvaller bij DC-regelingen volledig bij de werknemer liggen. Ons advies aan werkgevers is om de bewustwording van medewerkers te vergroten. De pensioenregeling is een waardevolle arbeidsvoorwaarde, maar vraagt wel om uitleg. Zeker als de pensioenleeftijd in zicht is. Wij helpen u daarom niet alleen met de keuze voor de juiste pensioenregeling, maar ook met de pensioencommunicatie naar uw medewerkers.

Adviesgesprek beschikbarepremieregeling aanvragen